matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąggi
randy :
Dany jest ciąg geometryczny o wyrazach a
5
=16,a
6
=8. Wyznacz ogólny wyraz tego ciągu
10 kwi 20:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
6
= q
a
5
a
n
= a
1
* q
n−1
<−−− wyraz ogólny
10 kwi 20:14
Eta:
a
6
=q =.........
a
5
a
5
a
1
=
=.............
q
4
a
n
= a
1
*q
n−1
=........
10 kwi 20:14