Dane są współrzędne dwóch kolejnych wierzchołków kwadratu : Wyznacz współrzędn
ania2321: Dane są współrzędne dwóch kolejnych wierzchołków kwadratu : Wyznacz współrzędne wierzchołka
,jeśli wiesz, że kwadrat jest zawarty w I i II ćwiartce układu współrzędnych.
chciałam to zrobić tak, że:
wyznaczam równanie prostej AB.
wyznaczam środek prostej AB
wyznaczam równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącą przez środek odcinka AB
podstawiam do wzoru na długość ze współrzędnymi środka AB równą długości boku AB
i nie wychodzi.. dlaczego ?
10 kwi 20:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie brzmi ... po co
10 kwi 20:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1. długość odcinka AB (bo z tego co piszesz, to te dwa punkty są dane)
krok 2. prostopadła do AB zaczepiona w punkcie A i odkładasz długość z kroku 1
krok 3. to samo w punkcie B
i już masz współrzędne punktów C i D
10 kwi 20:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj ... punkty A i B nie są po przekątnej

po przekątnej masz A i C oraz B i D
10 kwi 20:08
ania2321: ale długość AB to √8 czyli 2√2, i jak z tego wyjdą ładne liczby. tego nie rozumiem. wyszło
mi że prosta prostopadła to y=−x+1. tak ?
10 kwi 20:13
10 kwi 20:15
ania2321: kurde, nie podałam .. przepraszam.. a=(0,1), b=(2,3)
10 kwi 20:16
ania2321: kurde, nie podałam .. przepraszam.. a=(0,1), b=(2,3)
10 kwi 20:16
ania2321: kurde, nie podałam .. przepraszam.. a=(0,1), b=(2,3)
10 kwi 20:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
no dobrze ... ... prostopadła także dobrze jest ... teraz znajdź na prostopadłej punkt D,
odległy o 2
√2 od punktu A ... ale leżący w I lub II ćwiartce
10 kwi 20:18
ania2321: (x−0)2+(−x+1−1)2=2√2
coś takiego ? .. nie wiem
10 kwi 20:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... dokładnie coś takiego ... tylko lepiej uzależnić od 'y' to równanie ... bo jako że
punkt ma być w I lub II ćwiartce to masz warunek y>0
10 kwi 20:27
ania2321: nie rozumiem cie xD uzależnić od y tzn ?
10 kwi 20:35