potegi i pierwiastki
bartek: | a+2+√a2−4 | | a+2−√a2−4 | |
| + |
| |
| a+2−√a2−4 | | a+2+√a2−4 | |
może ktoś pomoc mi w rozwiązaniu tego zadnia bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać
9 wrz 11:52
Bogdan:
Zastosujemy podstawienia: a + 2 = x,
√a2 − 4 = y.
| x + y | | x − y | |
| + |
| = ..... dokończ, po uproszczeniach wstaw a + 2 w miejsce x |
| x − y | | x + y | |
oraz
√a2 − 4 w miejsce y.
9 wrz 11:56
Bogdan:
I co bartek, zrobiłeś?
9 wrz 12:21
bartek: wyszło mi 3*a2 ale obawiam się że coś jest źle jeśli możesz to podaj rozwiązanie całego
zadania bo mam pustkę w głowie
9 wrz 12:50
bartek: pierwszego zadania jeszcze nie rozwiązałem więc prosiłbym bym o pomoc i takż z tym zadaniem mam
problem proszę o jakaś wskazówkę
[3√1+a+√a−1]: [3√a2−1+1]
9 wrz 16:43
Edek: wskazówka : sprowadź do wspólnego mianownika wyrazy w nawiasach i podziel, wówczas zobaczymy co
ci wyjdzie
9 wrz 17:06
bartek: Z tym drugim wyszło mi 9*a2+9+2*a310+5
z pierwszym mam nadal problem bo wychodzi mi 0(chyba ze tak ma wyjść ale wątpię) więc jeśli
ktoś może to niech rozwiąże to pierwsze i proszę o sprawdzenie 2 zadania jeśli źle to proszę o
jakiś słowny opis zadania z góry dziękuje.
9 wrz 18:17
Bogdan:
x = a + 2, y =
√a2 − 4
x
2 = a
2 + 4a + 4, y
2 = a
2 − 4
| x + y | | x − y | | (x + y)2 + (x − y)2 | |
| + |
| = |
| = |
| x − y | | x + y | | x2 − y2 | |
| | x2 + 2xy + y2 + x2 − 2xy + y2 | | 2x2 + 2y2 | |
= |
| = |
| = |
| | x2 − y2 | | x2 − y2 | |
| | 2(x2 + y2) | | 2(a2 + 4a + 4 + a2 − 4) | |
= |
| = |
| = |
| | x2 − y2 | | a2 + 4a + 4 − a2 + 4 | |
| | 2(2a2 + 4a) | | 4a(a + 2) | |
= |
| = |
| = a |
| | 4a + 8 | | 4(a + 2) | |
9 wrz 18:52
bartek: Dzieki Bogdan już wiem gdzie miałem błąd jesli ktoś może sprawdzić to 2 zadanie.
9 wrz 21:41
Bogdan:
Napisz drugie zadanie jeszcze raz stosując dla zapisu ułamków dużej literki U.
9 wrz 21:47
Bogdan:
| | 3 | | 3 | |
Jeśli dobrze odczytałem: ( |
| + √a − 1 ) : ( |
| + 1) = |
| | √1 + a | | √a2 − 1 | |
| | 3 + √a2 − 1 | | 3 + √a2 − 1 | |
= |
| : |
| = |
| | √a + 1 | | √a2 − 1 | |
| | 3 + √a2 − 1 | | √a2 − 1 | |
= |
| * |
| = |
| | √a + 1 | | 3 + √a2 − 1 | |
| | √a − 1 * √a + 1 | |
= |
| = √a − 1 |
| | √a + 1 | |
9 wrz 22:25