prawdopodobienstwo
misiiii: Wylosowano jedną liczbe z pośród 25. Oblicz prawdopodobienstwo, ze bedzie ona podzielna przez 3
lub 4.
10 kwi 19:52
PuRXUTM: D−losujemy jedną liczbę ze zbioru 25 liczb
mocΩ=25
A=wylosowana liczba jest podzielna przez 3 lub 4
liczb podzielnych przez 3 jest 8 (3,6,9,...,24)
liczb podzielnych przez 4 jest 6 (4,8,...,24)
liczb podzielnych przez 3 lub 4 są 2 (12,24)
więc mocA=8+6−2=12
10 kwi 20:03
PuRXUTM: D−losujemy jedną liczbę ze zbioru 25 liczb
mocΩ=25
A=wylosowana liczba jest podzielna przez 3 lub 4
liczb podzielnych przez 3 jest 8 (3,6,9,...,24)
liczb podzielnych przez 4 jest 6 (4,8,...,24)
liczb podzielnych przez 3 lub 4 są 2 (12,24)
więc mocA=8+6−2=12
10 kwi 20:03