matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Darni :P:
Wyznacz wzór rekurencyjny ciągu: a
n
= −2
n
2
− n
10 kwi 19:50
Eta:
a
n+1
= −2(n+1)
2
−(n+1)= ......... = −2n
2
−5n−3 a
n+1
−a
n
= −2n
2
−5n−3+2n
2
+n= −4n−3 to wzór rekurencyjny:
a
n+1
= a
n
−4n−3
10 kwi 20:04