OBLICZ
KkRrYySsTtYyNnAa?: majac dane : tgα= 3, oblicz : 2 sin2α − 3 cos2 α
10 kwi 19:32
M:
30 gru 06:01
M:
5 wrz 06:13
Kim Shin:
tgα=3 to
| | 3√10 | | √10 | |
2sin2α−3cos2α=2*( |
| )2−3*( |
| )2= |
| | 10 | | 10 | |
| | 90 | | 10 | | 180 | | 30 | | 150 | |
=2* |
| −3* |
| = |
| − |
| = |
| =1,5 |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
5 wrz 09:42
uczeń: nie jest napisane , że kąt ostry , więc gdzie rozwiązanie dla kąta rozwartego ?
5 wrz 12:59
Kim Shin:
tgα=3 to α≈72o więc kąt ostry (to znam )
Poza tym potem i tak masz kwadraty sinusa i cosinua do obliczenia więc nie ma potrzeby
rozpatrywać kąta ostrego i rozwartego .
Zgodzisz się z tym ?
5 wrz 14:13
Mila:
tgα=3, cosα≠0
1) tg
2α=9
sin
2α=9cos
2α
2) jedynka tryg.
w=2*9cos
2α−3 cos
2α=15cos
2α
5 wrz 14:57
uczeń: ale tg(180+α)=3, to powinno być pokazane ! tak mnie uczą w szkole !
5 wrz 16:10
Kim Shin:
Przy okazji .
uczeń naucz się tych wzorów
Przydadzą Ci się przy całkach
sinα=tgα*cosα (podnosimy obie strony do potęgi drugiej
sin
2α=tg
2α*cos
2α.
cos
2α=1−sin
2α
sin
2α=tg
2α(1−sin
2α)
sin
2α= tg
2α−sin
2α*
2α*tgα −teraz sin
2α*tg
2α przenosimy na lewo
sin
2α+sin
2α*tg
2α=tg
2α
sin
2α(1+tg
2α)=tg
2α
| | tgα | |
sinα=± |
| gdy mam dany tgα a musze policzyć sinα |
| | √1+tg2α | |
Wróce od lekarza to wyprowadze Ci na cosinus α mając tgα
5 wrz 18:19
Kim Shin:
Podobnie wyrazimy cosα przez tgα
cosα=sinα*ctgα podnisimy do kwadratu
cos
2α=sin
2α*ctg
2α
sin
2α=1−cos
2α
cos
2α=(1−cos
2α)*ctg
2α
cos
2α=ctg
2α−ctg
2α*cos
2α
cos
2α+ctg
2α*cos
2α=ctg
2α
cos
2α(1+ctg
2α)=ctg
2α
cos
2α(1+tg
2α)=1
5 wrz 21:19