mozna prosic o jak najszybsze sprawdzenie
pysia: prosze o sprawdzenie zadania.wyznacz rownanie prostej prostopadlej i rownoleglej do prostej
y=−x+3 przechodzacej przez punkt A=(1,4)wzor y=ax+b,a1*a2=−1 −1*a=−1/:−1 a=−2 czyli 4=−2*1+b
4=−2+b 4+2=b b=6 czyli wychodzi y=−2x+6
9 wrz 10:18
AS: Zadanie błędnie rozwiązane − źle wyliczone współczynniki równoległości i prostopadłości
Równanie prostej przez 1 punkt: y − yA = m*(x − xA)
Współczynnik kierunkowy naszej prostej m = −1
Współczynnik kierunkowy prostej równoległej m|| = m = −1
Równanie prostej równoległej
y − 4 = −1*(x − 1) ⇒ y − 4 = −x + 1 ⇒ y = −x + 5
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej m⊥ = −1/m = −1/(−1) = 1
Równanie prostej prostopadłej
y − 4 = 1*(x − 1) ⇒y − 4 = x − 1 ⇒ y = x + 3
9 wrz 11:04
pysia: dziekuje.ale doszlam jyz po czasie i udalo mi sie poprawic
9 wrz 11:53