Ciąg geometryczny
Kamil: Wyznacz wyraz a6 ciągu geometrycznego (an), jeśli:
a2*a3*a5*a7*a9*a10=64
10 kwi 19:13
Eta:
a1*q*a1*q2*a1*q4*a1*q6*a1*q8*a1*q9= a16*q30 = (a1*q5)6
= a66=64 =26 ⇒a6=2
10 kwi 19:18
Kamil: Tak na marginesie to chyba powinno być jeszcze −2, bo potęga ma parzysty wykładnik ; ))
Tak poza tym to wielkie dzięki, bo z trudnego zadania robisz zadanie typu 2+2=x
Max mi dzisiaj pomogłaś i jestem Ci max wdzięczny <3
Fajnie, że są tacy ludzie jak Ty.
POZDRAWIAM!
10 kwi 19:21
Eta:
dokładnie jeszcze : a6= −2 bo (−2)6=64
10 kwi 19:23