BFFB
Kate: Pewne zadanie miało wykonać 18 robotników w czasie 12 godzin.po 7 godzinach wspolnej pracy
ośmiu robotników skierowano do innych prac. zakładając, że wszyscy robotnicy pracują z tą samą
wydajnością oblicz, o ile godzin wydłuży się czas wykONANEJ PRACY
Eta:
12*18 = 216 roboczo−godzin było do wykonania
7*18= 126 roboczo−godzin wykonali
zostało do wykonania 216 −126= 90 roboczo−godzin
Po odejściu 8 robotników:
18 −8= 10 robotników musiało wykonać tę pozostałą pracę
| | 90 | |
zatem |
| = 9 godzin −−− tyle czasu im zajęło dokończenie tej pracy |
| | 10 | |
R−m : 7godzin +9 godzin= 16 godzin , 16 −12=4
czyli czas pracy wydłużył się o
4 godziny
To jest zadanie dla gimnazjalistów? co?