wykaż tożsamość
kociunia14: a)(ctgx+1)/(ctgx−1)=(1+tgx)/(1−tgx)
b)tgx−ctgx/tgx+ctgx=tg2x−1/tg2x+1
pilne
9 wrz 09:00
piotrek: a)
(ctgx+1)/(ctgx−1)=(1+tgx)/(1−tgx)
(ctgx+1)*(1−tgx) = (1+tgx)*(ctgx−1)
korzystamy z faktu, ze ctgx*tgx =1
ctgx − tgx*ctgx +1 −tgx = ctgx −1 +tgx*ctgx −tgx
ctgx − 1 +1 −tgx = ctgx −1 + 1 − tgx
L=P
druga tez jest prosta, pomysl chwilę a na pewno zrobisz..
9 wrz 10:47
Bogdan:
Piotrek, mało czytelny jest Twój wywód. Zacznij od wskazania strony: L (lewej) lub
P (prawej), którą będziesz przekształcał. Proszę również korzystać z dostępnych tu narzędzi
do tworzenia zapisów matematycznych, w końcu po to one tu są.
Zapis powinien być taki:
| | ctgα + 1 | |
L = |
| = ........... = P |
| | ctgα − 1 | |
lub
| | 1 + tgα | |
P = |
| = ............... = L |
| | 1 − tgα | |
9 wrz 11:50
Bogdan:
Skoro Piotrek nie kwapi się do poprawienia swoich zapisów, to przedstawiam rozwiązanie
przykładu a.
| | a | | c | |
Jeszcze uwaga. Można oczywiście wykazywać prawdziwość równości typu |
| = |
| |
| | b | | d | |
przez działanie: a*d = b*c, jednak w tożsamościach trygonometrycznych oczekuje się
| | a | | c | |
postępowania: L = |
| = ... (przekształcenia) ... = |
| = P |
| | b | | d | |
lub P = .... = L.
| | ctgα + 1 | | 1 + tgα | |
Mamy wykazać prawdziwość równości: |
| = |
| |
| | ctgα − 1 | | 1 − tg | |
Pomijam krok z wypisaniem założeń.
| | ctgα+1 | | | | tgα | | 1 + tgα | |
L = |
| = |
| * |
| = |
| = P |
| | ctgα−1 | | | | tgα | | 1 − tgα | |
kociunia − zapisz jeszcze raz przykład b wyraźnie pokazując ułamki, w Twoim zapisie
nie wiadomo, co jest w licznikach i co jest w mianownikach.
9 wrz 12:19
piotrek: wiem, ze tak się powinno robic (przeksztalcac z lewej do prawej), ale nie chcialem się babrac w
ulamkach

A co do narzedzi do tworzenia zapisów matematycznych to nie wiem za bardzo, o co chodzi. co
tutaj nalezalo uzyc? nic poza alfą nie widzę. alfy nie uzylem, bo u autorki pojawil się x. a
narzedzi pomocnych przy ulamkach chyba nie ma
10 wrz 01:51