Podobieństwo
Asia: Figura F1 jest podobna do figury F w skali k. Oblicz k jeśli:
a) pole figury F1 jest o 36% mniejsze od pola figury F
b) pole figury F stanowi 56,25% pola figury F1
Dziękuję
9 wrz 08:13
Asia: Może ktoś coś wie?
9 wrz 23:25
AROB: Pomogę, Asiu,skoro jeszcze nie śpisz.
9 wrz 23:53
AROB: Na podst. treści mamy równanie: P
F1 =P
F −36%P
F
P
F1 = 64%P
F
P
F1 = 0,64 P
F
| | 0,64PF | | 4 | |
Czyli: k2= |
| ⇒k2=0,64 ⇒ k=0,8= |
| |
| | PF | | 5 | |
b)P
F=56,25%P
F1
| | PF1 | | PF1 | | 16 | | 4 | |
k2= |
| ⇒k2= |
| ⇒ k2= |
| ⇒k= |
| |
| | PF | | | | 9 | | 3 | |
10 wrz 00:10
Asia: Dziękuję raz jeszcze!
10 wrz 23:29
AROB: 
Wszystko jasne?
10 wrz 23:36