i
C/CE: 2
√5=
√2x2−4x+20 Jak to rozwiązać , proszę o szybką pomoc
10 kwi 18:52
M:
30 gru 06:01
Stary rok :
Analiza starożytnych
√2x2−4x+20=2√5
Obustronnie do potęgi drugiej
2x2−4x+20=20
2x2−4x=0
2x(x−2)=0
2x=0 x=0
lub
x−2=0 x=2
Sprawdzenie rozwiązań
x=0
√2*02−4*0+20=2√5
√20=2√5
x=0 spełnia to równanie
dla x=2
√2*22−4*2+20=2√5
√8−8+20=2√5
√20=2√5
x=2 spełnia to równanie
30 gru 06:48
malydzieciak: √2x2−4x+20 = 2√5
2√5 = √20 więc:
2x2 −4x+20 = 20
2x2 −4x = 0
2x2 = 4x
2x = 4
x = 2
30 gru 11:39
Niedługo sylwester:
Zgubiłes rozwiązanie x=0
Nie można tak skracać
30 gru 14:15