podobieństwo
Asia: Obrazem figury F w podobieństwie o skali 0,2 jest figura F1. Wiedząc, że pole figury F1 jest o
72cm2 mniejsze od pola figury F' oblicz pola F1 i F. Dziękuję za pomoc
9 wrz 08:10
Asia: Obrazem figury F w podobieństwie o skali 0,2 jest figura F1. Wiedząc, że pole figury F1 jest o
72cm2 mniejsze od pola figury F' oblicz pola F1 i F. Dziękuję za pomoc
9 wrz 23:16
AROB: | | PF1 | | PF1 | | 1 | |
k2= |
| , czyli |
| = |
| ⇒ PF=25PF1 |
| | PF | | PF | | 25 | |
P
F1 + 72 = P
F
Po podstawieniu mamy: P
F1 + 72 = 25P
F1
24P
F1=72 ⇒ P
F1 = 3 [cm
2]
P
F=25*P
F1= 75[cm
2]
10 wrz 00:30