Ciąg geometryczny
KKKK: Wyznacz x i y, jeśli:
liczby x, 74, y,128 w podanej kolejności tworzą malejący ciąg geometryczny.
Wiem, że zadanie jest bardzo proste i polega na twierdzeniu, że kwadrat środkowego wyrazu równa
się iloczynowi sąsiednich wyrazów, układ też już odpowiedni ułożyłem, ale nie mogę go
rozwiązać, aby wyszedł prawidłowy wynik. BARDZO PROSZĘ O POMOC ; ))
10 kwi 18:40
Eta:
| | 1 | | 1 | |
q= |
| v q= − |
| −−− odrzucamy |
| | 7 | | 7 | |
bo ciąg jest wtedy przemienny
| | 7 | | 1 | |
to x*q= |
| ⇒x=........ y*q= |
| ⇒ y=.......... |
| | 4 | | 28 | |
10 kwi 18:48
10 kwi 18:54
Eta:
Na zdrowie ...
10 kwi 18:56
Kamil: Okey, tylko powiedz mi jeszcze z jakiej własności lub twierdzenia tutaj skorzystałaś? Bo byłem
powiem szczerze przygotowany na wersję:
(74)2=xy
y2=7112
10 kwi 18:59
Eta:
a4= a2*q2
10 kwi 18:59
Eta:
a
n= a
1*q
n−1
a
4= a
1*q
3 = a
1*q *q
2= a
2*q
2
jasne?....
10 kwi 19:02
Kamil: Jak słońce ; )
10 kwi 19:03
Eta:
10 kwi 19:07