Znajdź liczby ciągu
Szymon: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb wynosi 15. Jeżeli pierwszą z tych liczb
podniesiemy do kwadratu, drugą zwiększymy o 3, a trzecią podwoimy, to otrzymamy ciąg
geometryczny. Znajdź te liczby. Z góry dzięki za pomoc
10 kwi 18:30
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm. ⇒ 2b=a+c
i z treści zad. a+b+c=15 ⇒ 2b+b=15 ⇒ b=5
to a+c= 10
oraz a2, b+3, 2c ⇒ a2, 8, 2c −− tworzą ciąg geom. ⇒ a2*2c= 82
to: a2*c= 32
rozwiąż układ tych dwu równań a+c=10
a2*c=32
10 kwi 18:41
10 kwi 18:51