walec
paulina: Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej długości 4√3. Oblicz:
a. pole powierzchni bocznej walca
b. objętość tego walca
c. pole powierzchni kuli opisanej na tym walcu
czy ktos to rozumie ? czy mogłabym liczyć na pomoc ?
10 kwi 18:27
paulina: liczę na pomoc.
10 kwi 18:34
dero2005:

a)
d = h
D = 4
√3
P
b = πd*h = π*2
√6*2
√6 = 24π
b)
c)
S = 4πR
2 = 4π(2
√3)
2 = 48π
10 kwi 18:52
paulina: dero2005:
dziękuję ślicznie za pomoc i wyrozumiałośc. w końcu rozumiem to zadanie
10 kwi 18:56