czy tu będzie wiecej niz 2 rozwiązania jesli tak to jakie jak obliczyc
anEETKA: oblicz wartosc bezwzględna
/2−2√3/ − /2√3−3/
10 kwi 17:57
10 kwi 18:24
pigor: ...., otóż 2−2
√3≈ 2−2*1,73= 2−3,46< 0 i 2
√3−3 ≈ 2*1,73−3= 3,46−3 >0 ,
więc stąd i definicji wartości bezwzględnej liczby masz kolejno :
|2−2
√3|−|2
√3−3|= −(2−2
√3)−(2
√3−3)= −2+2
√3−2
√3+3=
1 i niestety < 2

. ...
10 kwi 18:28
Eta:
pod pierwszym modułem jest liczba ujemna , bo 2−2*1,73 <0
czyli opuszczając moduł zmieniamy znaki liczby pod modułem
|2−2√3|= −2+2√3
pod drugim modułem jest liczba dodatnia bo 2*1,73−3 >0
opuszczając moduł nie zmieniamy znaków
|2√3−3|= 2√3−3
W= −2+2√3−(2√3−3) = −2+2√3−2√3+3= 1
10 kwi 18:29
anEETKA: dzięki
10 kwi 18:36