zbiory, podzbiory i wartość bezwzględna
bezimienna: | | IxI | |
Uzasadnij, że dla x≤−1 wartość wyrażenia I2−xI + |
| − Ix+1I jest liczbą naturalną. |
| | x | |
Bardzo proszę o pomoc
10 kwi 17:43
Eta:
dla x≤ −1
| | |x| | | −x | |
|2−x|= |x−2|= −x+2 |
| = |
| = −1 |
| | x | | x | |
|x+1| = −x−1 dla x<−1 i |x+1|= 0 dla x= −1
dla x<−1 W= −x+2−1+x+1= 2€N
dla x= −1 W= −x+2−1 +0= 1€N
10 kwi 18:01
pigor: ...no bo, gdy x ≤−1, to z definicji wartości bezwzględnej
wyrażenie
| | |x| | | −x | |
|2−x}+ |
| −|x+1|= 2−x+ |
| −(−x−1)= 2−x−1+x+1= 2 ∊N c.n.u. . ...  |
| | x | | x | |
10 kwi 18:05
bezimienna: dziękuję!
10 kwi 18:52