zbiory, podzbiory i wartość bezwzględna
bezimienna: | | 1 | |
Ile rozwiązań ma równanie IxI + √2 = 2 − m dla m = √2 , a ile dla m = |
| ? Odpowiedź |
| | 2 | |
uzasadnij.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
pigor: ..., a więc
dla m=
√2<2 masz równanie |x|=2−2
√2 ⇔ |x|=2(1−
√2}<0 , czyli prawa strona równania jest
ujemna, a lewa dodatnia dla każdego x∊R, więc nie istnieje x spełniające to równanie, czyli
równani ma 0 rozwiązań ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla m=
12 masz równanie |x|= 2−
12−
√2 ⇔ |x|=1,5−
√2 >0 , więc równanie to ma 2
rozwiązania . ...