geometria analityczna
Tomek: W trójkącie ABC dane są: wierzchołek A(1,0) równanie boku BC: x+3y−13=0 oraz wektor wysokości
CD=[2,−2]. Oblicz pole trójkąta ABC.
10 kwi 17:10
Mila:

A(1,0)
| | −1 | | 13 | |
równanie boku BC: x+3y−13=0 ⇔3y=−x+13⇔y= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
oraz wektor wysokości CD=[2,−2]. Oblicz pole trójkąta ABC.
CD
→⊥AB
Jeśli masz podany wektor prostopadły do prostej, to równanie piszesz tak:
AB:
Ax+By+C=0
2x−2y+C=0 i A∊prostej AB⇔2*1−2*0+C=0⇔C=−2
AB: 2x−2y−2=0⇔x−y−1=0
y=x−1
Współrzędne B
x=4 i y=3
B=(4,3)
|AB|=
√32+32=3
√2
|CD|=
√22+(−2)2=2
√2
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *|AB|*|CD|= |
| *3√2*2√2=3 |
| | 2 | | 2 | |
P
Δ=3j
2
10 kwi 19:54