angela: proszę o rozwiązanie. Dane są dwa czworokąty podobne. jeden z nich ma boki dlugosci a-6
b-7 c-9 d-6 drugi ma obwod rowny 84. znajdz dlugosc bokow drugiego czworokąta
16 wrz 17:53
Kasia: Ob=28
a1+b1+c1+d1=Ob1=84
Ob/Ob1 =28/84=1/3
a/a1=1/3
6/a1=1/3
a1=18
b/b1=1/3
7/b1=1/3
b1=21
c/c1=1/3
9/c1=1/3
c1=27
d/d1=1/3
6/d1=1/3
d1=18
16 wrz 18:06
Grzegorz: Więc tak:
1 czworokąt ma boki odpowiednio a=6 b=7 c=9 d=6 to jego obwód jest równy 28.
obw2/obw1=k
84/28=k k=3
więc
a=6 to a'=18
b=7 to b'=21
c=9 to c'=27
d=6 to d'=18
a'+b'+c'+d'=84
odp: boki drugiego czworokąta to 18,21,27,18.
16 wrz 18:09