trygonometria
matma: | | cosα | |
jak to wyrażenie sprowadzić do najprostszej postaci  ? tgα ( sinα x cosα − |
| ) |
| | sinα | |
| | cos | |
wiem ze wzoru ,że |
| = ctg α |
| | sin | |
i wiem ,,że sin i cos razem podniesione do kwadratu dają 1 , wytłumaczy i pomoże mi ktoś

dziękuję pozdrawiam
10 kwi 16:53
matma: (tgα * sinα) ( tgα * cosα) −1
tylko co dalej zlituje się ktooś
10 kwi 17:08
matma: nie chciałby mi ktoś pomóc

? był bym bardzo wdzięczny
10 kwi 17:15
KArolina: chwila
10 kwi 17:27
KArolina: naoisze to co mi wychodzi
10 kwi 17:27
KArolina: nie wiem skad ci wyszlo to wyzej
10 kwi 17:29
matma: to wyżej wszyło z tego iż , cos/ sin =ctg ctg * tg= 1
10 kwi 17:32
matma: widzę ,że forum pełną parą zero zainteresowania i pomocy dziekuję bardzO
10 kwi 17:35
KArolina:
| cosα | | cosα | |
| * ( sinα*cosα − |
| ) |
| sinα | | sinα | |
jezeli sie cos odejmuje to trzeba srpwoadzic do wspolnego mianownika
| cosα | | sin2α * cosα | | cosα | |
| * ( |
| − |
| ) |
| sinα | | sinα | | sinα | |
skoro nie mozemy niczego odjac to pozostaje nam tylko pomnozenie, oczywiscie z tego wyzej
wynika,ze
| cosα | | sin2α * cosα − cosα | |
| * ( |
| ) |
| sinα | | sinα | |
poprzez pomnozenie wyjdzie ,ze
| | sin2α * cos2α − cos2α | |
( |
| ) |
| | sin2α | |
10 kwi 17:35
matma: dziękuję bardzo
10 kwi 17:36
10 kwi 17:36
KArolina: czekaj musze naniesc poprawki
10 kwi 17:37
matma: dzięki bardzo jestem mega wdzięczny
10 kwi 17:37
matma: aha , dobra
10 kwi 17:37
KArolina: 4 pierwsze linijki są dobrze z tym,ze przed nawiasem pisz sin/cos ,a nie cos/sin
10 kwi 17:37
matma: ok , dziękuję
10 kwi 17:38
KArolina: ej napewno to ctg= cos/sin,a nie tg?

bo w innym razie wychodzi mi pojebany wynik,ktorynie
wiem czy jest ppoprawny
10 kwi 17:39
KArolina: pozwol,ze zrobie to od poczatku, nie pisz niczego poki co
10 kwi 17:40
matma: ctg= cos/ sin , tg= sin/cos
10 kwi 17:41
10 kwi 17:41
matma: ok to czekam
10 kwi 17:43
KArolina: tg=sin/cos
będe juz pisala bez alfy po prostu sobie dopisz xDD
po przepisaniu przykladu nada,zeby odjąc trzeba uzyskac ten sam mianownik czyli
| sin | | cos | |
| * (sin*cos − |
| ) dalej |
| cos | | sin | |
10 kwi 17:52
KArolina: | sin | | cosα | |
| * ( U{sin2α * cosα{sinα} − |
| |
| cos | | sinα | |
10 kwi 17:53
KArolina: | | sin | | sin2α * cosα | | cos | |
sory wkradl sie blad w pisowni |
| * ( |
| − |
| ) |
| | cos | | sinα | | sin | |
10 kwi 17:55
matma: spoko wszystko już kumam

dzięki bardzo
10 kwi 17:57
KArolina: a ,ze w odejmowaniu jest ten sam mianownik to nie trzeba go pisac dwa razy
| sin | | sin2α*cosα− cosα | |
| * |
| z czego mi wychdozi |
| cos | | sinα | |
| sin3αcosα−cosα | |
| nie wiem czy jest to dobrze, inaczej bym tego nie zrobila  ,a |
| sinαcosα | |
wydaje mi sie,ze to co na gorze napisales jest zle bo jest zla kolejnosc wykonywania dzialan
zachowana
10 kwi 17:58
KArolina: spx
10 kwi 17:59
matma: dziękuję bardzo
10 kwi 17:59
KArolina:
10 kwi 18:00
matma: a można w tej sytuacji sinusy skrócić
| sin | | sin2 * cos − cos | |
| * |
| |
| cos | | sin | |
10 kwi 18:03
matma: ?
10 kwi 18:03
KArolina: wlasnie tuta sie zastanawialam bczy kd jest odejmowanie mozna skracac
10 kwi 18:06
KArolina: tyyy chyba mozna
10 kwi 18:07
KArolina: dobra niech − cos/sin bd osobno wtedy skróc co mozesz i powinno wyjsc w rezultacie
| | sin3α − cos | | cos | |
|
| albo bez sprowadzania do mianownika sin2α − ctg lub − |
| |
| | sin | | sin | |
10 kwi 18:09
matma: | | sin2 * cos − cos | |
to to będzie tak |
| |
| | cos | |
10 kwi 18:09
matma: aaa , tak już wiem o co chodzi , dzięi
10 kwi 18:11
matma: czyli w rezultacie otrzymamy sin
2 − cos
10 kwi 18:12
KArolina:
10 kwi 18:13
matma: dziękuję za mega wielką pom0c i pozdrawiam
10 kwi 18:15
KArolina: spoko

mniej niz h zeszło

to pokazuje jak czlowiek polega na swoich bledach

trzeba być
uwaznym

i sprawdzać 500x^^ i dokladnie czytać

szkoda,ze ja zawsze popelniam bledy tak
czy siak zanim dojde do poprawnego rozwiazania^^
10 kwi 18:17
matma:
10 kwi 18:19
angelo!: mnie się wydaję że bęzie tak jak napisałem
10 kwi 18:31
angelo!: przecież nie można skracać jak jest odejmowaniu lub dodawanie. wynik sin2−cos jest zły
10 kwi 18:40
KArolina: juz jest wsztsko ok
10 kwi 19:15