Jak rozwiazywac zadania typu "wykaż że" z planimetrii?
human z matmą: Jak rozwiazywac zadania typu "wykaż że" z planimetrii?
To jest największy problem chyba każdego maturzysty. Jak się zabierać do takich zadań? Żadnego
nie potrafię rozwiązać
Np. (Nie, nie chodzi mi o rozw., chodzi mi o sposób):
https://matematykaszkolna.pl/strona/3666.html
Dziękuję za wszelkie wypowiedzi
10 kwi 16:53
mentor: wykaż że zadania opierają się na znajomości zagadnień matematycznych takich jak podobieństwa
trójkątów jakie są zależności.Zauważ że jak masz do czynienia z wykazaniem czegoś to treść
zadnia właściwie jest prawdą tylko musisz do tego dojść i udowodnić opierając się o więdzę np.
o trójkątach podobnych, w zadaniu które podałeś można dostrzec podobieństwo trójkątów i w ten
sposób kombinujesz i dochodzisz do tego o co Cię proszą. Dużo musisz ćwiczyć zadań z wykaż że
itp.
10 kwi 17:00
human z matmą: Nom dzięki, w sumie jak (bardzo) pobieżnie przeglądałem rozwiązania zadan tego typu, to
zauważyłem, że one po prostu sprawdzają znajomość takich zagadnień jak np. podobieństwo,
przystawanie trojkatow, twierdzenie Talesa. Przynajmniej zaczynam wiedziec jakich narzędzi
potrzebuje by rozwiazywac zadania tego typu.
10 kwi 17:13
mentor: pamiętaj że to co masz udowodnić, musisz rozumieć,wiedzieć że to jest prawdą czyli tylko musisz
do tego dojść wykorzystując wiedzę matematyczną,nawet pewne zadania nie trzeba rozwiązywać
długo, wystarczy słownie napisać coś, co oznacza że trzeba mieć wiedzę matematyczną i
rozwiązywać dużo zadań tego typu i bacznie się przyglądać każdemu krokowi.Powodzenia. Tak
nawiasem, piszesz maturę w tym roku?
10 kwi 17:20
mentor: Np. w zadaniach z równaniami bądź nierównościami gdzie masz coś wykazać,to próbuj przekształcać
to co masz w treści podane, później sam dojdziesz po tych przekształceniach.
10 kwi 17:22
KArolina: właśnie trzeba to rozumiec na szczescie takie zad jest jedno na maturze o ile wgl bedzie
mi
do tej pory umysl nie ogarnia tego udowadniania,ze jezeli bok ten,sren itp
10 kwi 18:02