matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
wojtas:
W trójkąt równoramienny prostokątny o polu 2cm kwadratowe wpisano koło. Prosze o obliczenie pola tego koła.
10 kwi 16:40
Eta:
ze wzoru
a+b−c
r
w
=
2
a
2
P=2 =
⇒ a
2
=4 ⇒ a=2 to c= a
√
2
= 2
√
2
2
4−2
√
2
r
w
=
⇒ r= 2−
√
2
2
P(koła)= πr
2
= π(2−
√
2
)
2
=.......... dokończ
10 kwi 16:57