prosze o szybkosc
Michał: Jak z tego wyznaczyc a1

a1+2r=5
10 kwi 16:36
Neko: a1=5−2r
:3
10 kwi 16:42
wojtas: a1=3 tak ?
10 kwi 16:43
Patronus: jeśli r =1 to tak,
Ale poza tym jednym przypadkiem nie.
10 kwi 16:47
michal: jest podane tak ze
a1+2r=5 − z tego jest podane wyznaczyc a1
a1+5r=11 − a z tego r
10 kwi 16:49
michal: i jak sa jakies pomysly ?
10 kwi 16:54
KArolina: tak wiemyu,ze a3=5 i a6=11
10 kwi 17:11
KArolina: i zaraz ci oblicze r i wszytsko
10 kwi 17:11
KArolina: 11=a1+5r to jest w nawiasie chodzi mi o rozwiazanie rownania czyli dodanie wyrazow do siebie
5=a1+2r
11=a1+5r / (−1)
5=a1+2r
−11=−a1−5r to musisz do siebie dodac
5=a1+2r
−6=−3r
r=2
10 kwi 17:14
KArolina: sory troche nie czytelne,ale skoro jestes na ciagach to pownienes juz umiec to rozwiazac

takie zadanie zdazą sie czesto np na maturze wiec sie przyłóz, teraz a1 to juz prosto
mozna podstawic do wzoru a3 bo
a3=5
a3=a1+2r
5=a1+2r
5=a1+2*2
5=a1+4
5−4=a1
a1=1
10 kwi 17:16
KArolina: jezeli masz pytania to czekam
10 kwi 17:17