rownanie okregu
nerson 48: podaj promien i wspolrzedne okregu o podanym rownaniu
x2+y2+2x−1=0
10 kwi 16:33
10 kwi 16:34
nerson 48: mozesz rozwiazac , ja w takich zadaniach robie glupie bledy wiec licze na na pewno dobrze
zrobione
10 kwi 16:36
Eta:
1/ sposób:
x
2+2x+1 +y
2−1−1=0
(x+1)
2+y
2= 2 S(−1,0) , r=
√2
2/ sposób:( podany w linku)
| | 2 | | 0 | |
S( |
| , |
| ) = S(−1,0) r2= (−1)2+02−(−1) = 2 ⇒ r=√2 |
| | −2 | | −2 | |
10 kwi 16:40
nerson 48: dziekuje , zrobilem pierwszym i sie zgadza
10 kwi 16:48