Błagam pomocy
Błagam pomocy: Iloczyn (2√6 − √5 ) (3√5−2√6 ma wartosc ?
10 kwi 16:25
Eta:
Zwyczajne mnożenie!
6√30−4*6−3*5+2√30 = 8√30−39
10 kwi 16:42
KArolina: mozesz skorzystac ze wzoru skrconego mnozenia na roznice
10 kwi 16:51
misiu ;)): a jak zrobić takie coś ( x√x−3√x)(x√x+3√x)
10 kwi 16:56
misiu ;)): z pierwszego nawiasu będzie x2*x − x4√x ?
10 kwi 16:57
KArolina: mnozysz 1 wyraz czyli x
√x z 1 wyrazem drugiego nawiazu czyli taką samą liczbę ,potem drugą
liczbe 1 nawiasu czyli 3
√x razy 1 liczbe drugiego nawiasu czyli x
√x , potem pierwszy
wyraz pierwszego nawiasu z drugą liczbą drugiego, i drugi wyraz pierwszego nawiasu tez z drugą
liczbą drugiego nawiasu

hahaha

D
10 kwi 16:59
KArolina: niet, bedzie tio bardziej skomplikowane
10 kwi 17:00
KArolina: mi wychodzą jakies porane wyrazenia kiedy to sama teraz licze czyli nie jestem pewna

poczekajmy az ktos to rozwiąze
10 kwi 17:04
misiu ;)): znam zasadę mnożenia nawias * nawias tylko to jest tak jak mówisz troszkę skomplikowane i
gubię się w tych pierwiastkach ...
myślałem że ktoś tu da radę
10 kwi 17:04
misiu ;)): ok ale dzięki za chęci
10 kwi 17:05
Eta:
(a−b)(a+b)=a2−b2
a=x√x , b= 3√x
(x√x−3√x)(x√x+3√x) = (x√x)2 − (3√x)2= x2*x −3√x2= x3−3√x2
10 kwi 17:08
10 kwi 17:09
KArolina: no to mi wyszlo z reguly mnozenia
10 kwi 17:09
misiu ;)): przed chwilą też napisałem sobie na kartce ten sam wzór

Dziękuję
Eto
10 kwi 17:12