PROSZE O POMOC JUTRO SPRAWDZIAN
anEETKA: LICZBY X, Y, 19 W PODANEJ KOLEJNOSCI TWORZA CIAG GEOMETRYCZNY ORAZ X +Y +8. OBLICZ X I Y
10 kwi 16:22
Niematematyk: X+Y+8 ? Nie wkradł się tu jakiś błąd?
10 kwi 16:30
anEETKA:
10 kwi 16:33
anEETKA: A TAK X + Y = 8 PRZEPRASZAM
10 kwi 16:34
Niematematyk: W przypadku trzech kolejnych liczb ciągu geometrycznego [x,y,z] zachodzi zależność : y2 = xz
10 kwi 16:43
anEETKA: CZYLI Z TO JEST TO 19
10 kwi 16:49
10 kwi 16:58
Niematematyk: Tak, wynika to z treści zadania: "LICZBY X, Y, 19 W PODANEJ KOLEJNOSCI TWORZA CIAG
GEOMETRYCZNY".
Zatem:
y2 = x * 19, a dodatkowo mamy podany wynik dodawania x+y, równy 8
10 kwi 17:03
anEETKA: CZYLI:
y
2= x * 19
x+y= 8
czyli z układu równan

10 kwi 17:19