prosze o pomoc
adam: napisz równanie prostej prostopadlej przechodzącej przez punkt p ( −2,3) o rownaniu
0,5x−2y+1 =0
10 kwi 15:51
ICSP: coś zgubiłeś
10 kwi 15:52
adam: prostopadlej
10 kwi 15:53
ICSP: nadal nie .
To polecenie nie ma sensu

Jak punkt może mieć równanie ?
10 kwi 15:54
adam: Wyznacz rownanie prostej prostopadlej
o równaniu 0,5x−2y+1 =0 i przechodzącej przez punkt P=−(2,3).
10 kwi 15:55
ICSP: nadal nie xD
ale juz się domyślę ze chodzi o :
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu ..
Otóż równanie prostej ma postać
y = ax + b
szukamy więc a o raz b
| | 1 | |
0,5x − 2y + 1 = 0 ⇒ 2y = 0,5x + 1 ⇒ y = 0,25x + 0,5 , a1 = |
| |
| | 4 | |
z warunku prostopadłości prostych mam :
a * a
1 = −1 ⇒ a = −4
szukana prosta ma wieć równanie
y = −4x + b
wstawiając współrzędne punktu P(−2 ; 3)
3 = 8 + b
b = −5
Odp
y = −4x −5
10 kwi 15:59
Eta:
k: 0,5x−y+1=0 p⊥k i P(−2,3) €p
p: 2x+0,5y+C =0 ⇒ 2*(−2)+0,5*3+C=0 ⇒ C= 2,5
p: 2x+0,5y+2,5=0
10 kwi 16:15
Eta:
poprawię zapis : k: 0,5x−2y+1=0
10 kwi 16:16