ciąg arytmetyczny czy geometryczny
drew_nowy3: witam mam problem z zadaniem, brzmi ono:
cztery początkowe wyrazy ciągu mają odpowiednio wartości (−1,2,−3,4). Wzór ogolny tego ciągu
może mieć postać i cztery odp:
A) an=(−n)n
B) an=(−n)n+1
C)an=(−1)n*n
D)an=(−n)n (chyba autorowi zadania się zdublowała ta odp z odp A), sprawdziłem dokładnie i są
na pewno jednakowe)
I teraz tak, z tego co pamiętam to ciągi arytmetyczne wyglądaja raczej:
1,4,7,10
czyli mamy jakieś r=an−an−1
Natomiast jak tutaj rozwiązać to zadanie? Skąd mam wiedzieć jaki to jest rodzaj ciągu? Jak
wyznaczyć ewentualnie q, jezeli to geometryczny? Mam z tym problem.
Z góry dzieki
10 kwi 15:16
Eta:
odp:C) an= (−1)n*n
a1= (−1)1*1=−1 a2= (−1)2*2= 1*2=2
itd....
10 kwi 15:21
drew_nowy3: A skąd wiedziałaś, że trzeba tu zastosowac wzor. do ciagu arytm?
10 kwi 16:42
drew_nowy3: To znaczy zaraz, to jest an=a1*qn−1, to jest geometryczny?
10 kwi 16:45
Eta:
−1,2,−3,4,−5,6,−7,8,.........
kolejne liczby naturalne n na przemian ze zmienionymi znakami
an=(−1)n*n
10 kwi 16:45
drew_nowy3: No dobrze ale mozesz mi tylko wyjawic gdybym nie mial podanych odp jak mam obliczyc ten wzór?
Na jakiej podstawie, i w koncu to jest ciag geometryczny czy arytmetyczny?
10 kwi 16:50
Mila: an=(−1)n *n
Ani taki ani siaki.
Możesz jednak zauważyć, że jeżeli osobno rozważysz ujemne i osobno dodatnie wyrazy, to będą to
ciągi arytmetyczne
−1,−2,−3,−5,..... b1=−1 i r=−1
2,4,6,8,..... c1=2 , r=2
10 kwi 17:07
Eta:
10 kwi 17:10
drew_nowy3: Ok czyli po prostu będe na wzorach sprawdzał czy zgadzają się z podanymi wyrazami ciągu

.
Dzięki Eta i Mila.
10 kwi 18:25