Prosze o pomoc
Kasia: Rozwiaż równanie (2x+5)(x+1)(x−5)−5x+25=0
10 kwi 15:12
Eta: (2x+5)(x+1)(x−5)−5(x−5)=0
(x−5)[(2x+5)(x+1)−5]=0
(x−5)(2x2+7x)=0
x(x−5)(2x+7)=0
dokończ
10 kwi 15:18
Kasia: wlaśnie to jest problem ze kompletnie nie umiem tego typu zadań i chciałam miec jedno
przykladowe cale zeby sie nauczyc

mozesz dokończyc ?
10 kwi 15:23
Kaja: x=0 lub x−5=0 lub 2x+7=0
x=5 2x=−7
x=−3,5
10 kwi 15:26
Eta:
a*b*c=0⇔ a=0 lub b=0 lub c=0
to: x=0 v x−5=0 v 2x+7=0
jak nie potrafisz i tego dokończyć, to musisz wrócić do 3kl. podstawówki
( przykro mi, ale taka jest prawda

Pokaż,że to już potrafisz

w nagrodę
10 kwi 15:28