Co jest korzystniejsze...
wajdzik: Co jest korzystniejsze: wpłacić 600zł na 4 lata z oprocentowaniem rocznym wynoszącym 6% i
kapitalizacją półroczną, czy wpłacić 700zł na 5 lat z oprocentowaniem rocznym wynoszącym 7% i
kapitalizacją roczną?
| | 0,06 | |
1) Kn=600*(1+ |
| )8=600*1,267=760,2(zł) |
| | 2 | |
2) K
n=700*(1+0,07)
5=700*1,402=981,8(zł)
Odpowiedź: Lepiej wpłacić 700zł na 5 lat.
Dobrze to rozumuje?
10 kwi 15:07
wajdzik: Czy mógłby to ktoś sprawdzić?
10 kwi 15:17
wajdzik:
10 kwi 16:11
Basiek: W przykładzie pierwszym: Kn=600(1+0,06)8=....
Okres stopy procentowej wynosi tu chyba 1 rok.
10 kwi 16:29
Basiek: Ale to nam nic nie mówi o tym, co jest korzystniejsze.
Trochę jakbyśmy porównywali dwie promocje: buty Nike za 300 i "adidasy" ze sklepu osiedlowego
za 40 zł. I na koniec zapytali− która promocja jest korzystniejsza?
Jaki to poziom? Może masz policzyć jakąś stopę efektywną?
10 kwi 16:32
wajdzik: Jeśli tak mówisz. W sumie trochę się zdziwiłem, że ta oferta 1) wynosi tak niewiele.
10 kwi 16:34
wajdzik: II liceum
10 kwi 16:35
wajdzik: W przykładach nie miałem żadnych stóp efektywnych, myślę, że tyle wystarczy.

Biorę się za kolejne zadania.
Dzięki Basiu.
10 kwi 16:36
Basiek: " z oprocentowaniem rocznym " , tak, tak mówię.
A to i tak sporo.

Takich lokat już nie ma.

Szczególnie po ostatniej obniżce stóp
referencyjnych. Maksymalnie 4% można upolować. A i to też cudem.

To na pewno nie stopę efektywną. Policzyłabym zysk tylko dla obu (K
n−K
0). Im większy zysk,
tym większa opłacalność. W wieeeelkim uproszczeniu.
10 kwi 16:37