proszę o pomoc
magda: Wyznacz skalę podobieństwa w którym:
a) obrazem trójkąta równobocznego o wysokości równej 2√3 jest trójkąt równoboczny o polu
równym 3√3.
b) obrazem szcześcianu o przekatnej dlugosci 6√3 jest szczescian o objetosci rownej 24√3
10 kwi 14:50
magda: up
10 kwi 15:19
Kpt. Sanders:
a)
4
√3 = a
√3
a = 4
P
obraz = 3
√3
| | Pobraz | |
k = |
| = ... |
| | Porygin. | |
b)
Rysujesz sześcian i ciągniesz przekątną od naprzeciwległych wierzchołków przez środek
sześcianu:
a
2 + (a
√2)
2 = (6
√3)
2
a = ...
V
orygin. = a
3
V
obraz = 24
√3
| | Vobraz | |
k = |
| = ... |
| | Vorygin. | |
10 kwi 15:43