matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z układem równań
kolega z podstawówki:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3344.html
1
robię podobnie jak pan powyżej, lecz do równania x
2
+y
2
=4225, podstawiam y=
x+5
2
i mi nie wychodzi
! Pomożecie? Co robię źle?
10 kwi 14:29
Kaja:
x
2
+(
1
2
x+5)
2
=4225 x
2
+
1
4
x
2
+5x+25=4225 1,25x
2
+5x−4200=0 Δ=25+21000
√
Δ
=145 x
1
=−60 x
2
=56
10 kwi 14:34
kolega z podstawówki:
no udało się, dzięki
10 kwi 14:41