Jakie jest oprocentowanie.
wajdzik: Ania wpłaciła do banku na dwa lata kwotę 10000 zł. Po tym okresie bank wypłacił jej 10824,30zł.
Jakie jest oprocentowanie w tym banku,jeśli kapitalizacja odsetek następowała co pół roku?
K
0−10 000(zł)
K
n−10 825,32(zł)
n−2
Mam coś takiego teraz:
Teraz tak, ja mam pomysł, żeby to p jakoś wyliczyć ale jak? Ten kwadrat mi przeszkadza.
Mam najpierw podnieść do kwadratu wyrazy w środku?
Proszę o wskazówkę.
10 kwi 14:23
aniabb:
(1+p/2)2 = 1,082432
1+p/2 = √1,082432
p=2(√1,082432−1)
10 kwi 14:25
wajdzik: Ok, rozumiem.
W odpowiedziach jest, że p ma wynosić − 3%. Więc co teraz?
10 kwi 14:29
aniabb: bo zły wzór..powinno być do 4 potęgi bo na 2 lata czyli 4 kapitalizacje
10 kwi 14:33
aniabb:
(1+p/2)4 = 1,082432
1+p/2 = 4√1,082432
p=2(4√1,082432−1)
jeśli w % to wynik p*100%
ale i tak wychodzi 4%
10 kwi 14:36
wajdzik: | | 1 | |
Pewnie 4% to dobra odpowiedź. W mojej książce |
| odpowiedzi jest błędna.  |
| | 2 | |
Dzięki Aniu.
10 kwi 14:40
aniabb: pomaga to jeszcze raz spojrzeć na zadanie i zastanowić się czy na pewno wszystko dobrze
10 kwi 14:42
Mila:
Wzór:
| | p | |
10824,32=10000*(1+ |
| )4 odsetki bez podatku |
| | 200 | |
| | p | |
10824,32=10000*(1+ |
| *0,81)4 odliczono podatek od odsetek |
| | 200 | |
10 kwi 17:23