Znajdź rozwiązanie równania
Michał: Rozwiąż równanie x3−6x2+4x+24=0. Próbowałem z metodą grupowania, ale ten − tam przeszkadza.
10 kwi 14:11
10 kwi 14:23
Asia: grupujesz ale inaczej
x3+4x−6x2+24 = x(x2+4)−6(x2−4)=(x−6)(x2+4)(x2−4)=(x−6)(x2+4)(x−2)(x+2)
10 kwi 14:32
Asia: są trzy pierwiastki: −2, 2 i 6
10 kwi 14:32
Kaja: Asia źle to rozwiązałaś. podstaw sobie te liczby teraz do równania. lewa strona nie jest równa
zero.
10 kwi 14:37
aniabb: świetne wyciąganie przed nawias liczb ;>
Asiu nie wiedziałam że 2*4 + 3*5 = (2+3)*4*5 czyli ze 23 = 100
10 kwi 14:41