Może ktoś umie zrobić takie zadanko?? Proszę
oluśkaa: Uzasadnij, że jeżeli a, b i c są długościami boków trójkąta, r jest promieniem okręgu wpisanego
w ten trójkąt, a R− promieniem okręgu na nim opisanego, to pole trójkąta wyraża się wzorami
P= a+b+c2 * r oraz P= abc4R
10 kwi 13:59
pigor: ...
a) narysuj sobie okrąg i opisz na nim dowolny Δ o bokach a,b,c, to
odległości środka tego okręgu od tych boków są równe r, wtedy
pole
PΔ 12ar+
12br+
12cr=
12r(a+b+c) ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | c | | c | |
b) z tw, sinusów np. |
| = 2R ⇒ sinγ= |
| , |
| | sinγ | | 2R | |
więc ze znanego wzoru na pole Δ
| | c | | abc | |
PΔ=12absinγ= 12ab* |
| = |
| ... i to tyle . ... |
| | 2R | | 4R | |
10 kwi 14:25
oluśkaa: dzięki
10 kwi 16:43