Proszę o pomoc w tym zadaniu
andrut: Zad. 8. W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole trapezu, jeżeli:
a) jego ramię ma długość 8cm, a kąt przy podstawie ma miarę 30°,
b) jego podstawy mają długości 2 cm i 4 cm,
c) jego przekątna ma długość 6cm, a promień okręgu jest równy 2 cm.
10 kwi 13:53
Kaja: a) niech a, b − długości podstaw trapezu h− długość wysokości trapezu
h=4 cm
8+8=a+b
a+b=16
obw.=16+8+8=32 cm
P=0,5*4*16=32 cm
2
10 kwi 15:07
Kaja: b) niech c −długość ramienia h− długość wysokości trapezu
c+c=2+4
2c=6
c=3
obw=12 cm
9=1+h
2
h=2
√2
P=0,5*6*2
√2=6
√2 cm
2
10 kwi 15:09
andrut: Dziękuję bardzo
10 kwi 16:23
andrut: a wiesz może jak zrobić podpunkt c?
10 kwi 16:25
andrut: co to za wzór z którego liczyłaś pole
10 kwi 16:35