wielomiany, równania, logarytmy
skowronek1991: 1. Rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x) = x
4 −7x
b) W(x) = 3x
4 +12x
c) W(x) = x
4 −2x
3 − 3x
d) W(x) = x
6 − 8x
2. Rozwiąż równanie
a) x
3 − 6x
2 = 0
b) 5x
3 + 4x
2 +4x = 0
c) x
3 − 3x
2 − 4x +12 = 0
3. Oblicz:
a) log
2 32 (wg. mnie to log
2 2
5 = 5*1 = 5)
b) log
3 8
c) log
1/3 3
d) log
3 8 + log
3 81
e) log
3 27 − log
3 1
f) log100 (to będzie 2

)
g) log
6 4 + log
6 9
10 kwi 13:31
Kaja: 1. a) W(x)=x(x3−7)
b) W(x)=3x(x3+4)
c) W(x)=x(x3−2x2−3)
d) W(x)=x(x5−8)
10 kwi 13:34
kylo1303: Można dalej rozkladac stosujac np. wzory skroconego mnozenia
10 kwi 13:36
Kaja: pewnie, że można ale po co. Przecież jest rozłożone na czynniki.
10 kwi 13:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo Kaju w (a) nie jest to rozłożone na czynniki
bo nie ma czynnika 3√7 wyłączonego
analogicznie w (c) i (d)
10 kwi 13:44
Kaja: ArturzmiastaNeptuna oczywiście, że to jest rozłożone na czynniki.
10 kwi 13:50
Kaja: 3. a) log232=5
c) log133=−1
d) log38+log381}=log38+4
e) log327−log31=3−0=3
f) log100=2
g)log64+log69=log636=2
10 kwi 14:02
Kaja: 2. a) x2(x−6)=0
x=0 lub x=6
odp. x∊{0,6}
b) x(5x2+4x+4)=0
x=0 lub 5x2+4x+4=0
Δ<0
odp.x=0
c) x2(x−3)−4(x−3)=0
(x2−4)(x−3)=0
(x−2)(x+2)(x−3)=0
x=2 lub x=−2 lub x=3
odp. x∊{−2,2,3}
10 kwi 14:05