ciągi arytmetyczne
paalka: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 100, których reszta z dzielenia przez 5
jest równa 3
10 kwi 12:37
irena_1:
a
1=3 − najmniejsza z liczb
(a
n) to ciąg arytmetyczny o różnicy r=5
a
n=98 − największa z liczb
98=3+5(n−1)
5(n−1)=95
n−1=19
n=20
| | 3+98 | |
S20= |
| *20=101*10=1010 |
| | 2 | |
10 kwi 13:02
Kaja: a
1=3 r=5 a
n=98
a
n=a
1+(n−1)*r
98=3+5n−5
100=5n
n=20
10 kwi 13:03
pigor: ..., no to np. tak:
liczby spełniające warunki zadania , to liczby postaci
an=5n−2, n∊N,
tworzą więc ciąg arytmetyczny (a
n), w którym
a
1=3 , r=5 , n=20 i a
20= 5*20−3=98, zatem
S20= 202(3+98)= 10*101=
1010 − szukana suma liczb . ...
10 kwi 13:07