matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczba ta jest równa? << Rozpisanie zadania
Barbara:
Mógłby ktoś to rozpisać, proszę. −3
2
−(−2−2
−
1
)
2
= Niestety gubię się w tym, mógłby ktoś przedstawić drogę do wyniku?
61
Odpowiedź to −
4
10 kwi 12:28
studentka:
−3
2
− (−2 −2
−
1)
2
= −9 − (−2 − 1/2)
2
= −9 −(−5/2)
2
= −9 − 25/4 = −36/4 − 25/4 = −61/4
10 kwi 12:35
wajdzik:
1
1
1
61
−3
2
−(−2−2
−
1
)
2
=−9−(−2−
)
2
=−9−4−2−
=−15
=−
2
4
4
4
10 kwi 12:35
Barbara:
Ogromne dzięki!
10 kwi 12:43