proszę POMOCY
dana: oblicz pole równoległoboku,w którym kąt rozwarty ma 150 stopni, a boki mają długości będące
rozwiązaniem równania x2−7x+10=0
10 kwi 11:52
irena_1:
Jeśli kąt rozwarty ma miarę 150
0, to ostry kąt równoległoboku ma miarę 180
0−150
0=30
0
x
2−7x+10=0
Δ=49−40=9
| | 7−3 | | 7+3 | |
x1= |
| =2 lub x2= |
| =5 |
| | 2 | | 2 | |
a=2, b=5
10 kwi 11:56
dana: dla kąta ostrego ALFA w trójkącie prostokątnym wiemy,że tgalfa=2.Oblicz wartość pozostałych
funkcji trygonometrycznych
10 kwi 12:30
dana: stosunek dlugości przyprostokątnych w trójkącie prostokątnym jest równy 0,75 a jego
przeciwprostokątna ma długość 17,5 cm .Oblicz obwód tego trójkąta
10 kwi 12:34
10 kwi 13:21
10 kwi 13:22