Wykaż, że...
Agnieszka: Wykaż, że dla każdego n∊N liczba n3 + 5n jest podzielna przez 6.
Zawsze podobne zadania robiłam korzystając z indukcji, ale tego niestety nie potrafię i proszę
was o pomoc...
10 kwi 11:47
wredulus:
1o n=1
1+5 = 6
2o n=k
k3+5k = 6j
3o n=k+1
(k+1)3 + 5(k+1) = k3 + 3k2 + 3k + 1 + 5k + 5 = k3 + 5k + 3k2+3k+6 =
= 6j + 3k(k+1) + 6
6j podzielne przez 6
6 podzielne przez 6
3 −−− podzielne przez 3 ... k*(k+1) podzielne przez 2 ... więc 3k(k+1) podzielne przez 6
c.n.w.
10 kwi 11:51
Agnieszka: Dziękuję bardzo
10 kwi 11:55