Oblicz, jaką kwotą będziemy dysponować.
wajdzik: Witam,
Wpłacamy do banku 1500 zł przy oprocentowaniu 5%. Oblicz, jaką kwotą będziemy dysponować
po roku przy:
a)kapitalizacji rocznej
b)kapitalizacji kwartalnej
c)kapitalizacji miesięcznej.
a) 1500*(1+0,05)=1500*1,05=1575(zł)
| | 0,05 | |
b)1500*(1+ |
| )=1500*1,025=1537,5(zł) |
| | 2 | |
1500*1,025
2=1576(zł)
c)

Mógłby ktoś sprawdzić a i b oraz pomóc przy c?
10 kwi 11:23
wredulus:
a) 1500 (1+0,05/1)
1*1 = ...
b) 1500(1+ 0,05/4)
4*1 = ...
c) widzisz analogię we wzorze
10 kwi 11:44
wajdzik: a)=1575(zł)
b)=1576,42(zł)
c)=1500*(1+0,05/12)
12*1
10 kwi 11:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
(c) dokładnie
10 kwi 11:59
wajdzik:
Teraz gdy podnoszę to do 12 potęgi zwiększa mi się minusowa potęga i automatycznie wychodzą
mi bardzo dziwne liczby. Co z tym zrobić?
10 kwi 12:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 0,05 | |
1+ |
| podnosisz do potęgi  |
| | 12 | |
10 kwi 12:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
i doradzam używania kalkulatora 'lepsiejszego' w celach obliczeniowych
10 kwi 12:08
wajdzik: Używałem kalkulatora "naukowego" podnosząc cały czas wyrażenie "1,00417" to kwadratu po czym
otrzymałem 7539176 co jest moim zdaniem akurat nie możliwe.
10 kwi 12:17
wajdzik: Mógłby ktoś sprawdzić moje wyczyny?
10 kwi 12:24
wajdzik:
10 kwi 12:35
wajdzik:
10 kwi 12:43
wajdzik:
10 kwi 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
naukowy i podnosisz do kwadratu

... wajdzik ... o czym my tutaj mówimy
10 kwi 13:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo to nie jest kalkulator 'naukowy' albo nie potrafisz go używać
wpisujesz
| | 0,05 | |
po pierwsze ... zaokrąglając (czyli biorąc 1+ |
| = 1,00417) otrzymasz wynik o 6gr |
| | 12 | |
różniący się od prawidłowej odpowiedzi (czyli zadanie jest źle wtedy zrobione)
po drugie ... bierzesz to od razu do potęgi 12 i się nie bawisz
10 kwi 13:03
10 kwi 13:04
wajdzik: ok, dzięki
10 kwi 13:11