ciagi
adi1: ciąg (9,x,19)jest arytmetyczny , a ciąg (x,42,y,z)jest geometryczny .Oblicz x,y oraz z.
10 kwi 10:26
Janek191:
( 9, x,19) − ciąg arytmetyczny, więc
x − 9 = 19 − x
2 x = 19 + 9 = 28 / : 2
x = 14
=====
( x,42,y,z ) = ( 14,42,y,z ) − ciąg geometryczny, więc
q = 42 : 14 = 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = 42*q = 42*3 = 126
z = y*q = 126*3 = 378
Odp. x = 14, y = 126, z = 378
=========================
10 kwi 10:36
adi1: słuchaj arytmetyczny też mi taki wynik wyszedł a skoń te q w geometrycznym///////////


wytłumacz mi bo nie czaje
10 kwi 10:39
asdf: to są kolejne wyrazy ciągów, wyraz ogólny ciągu ( bez wyprowadzenia):
a
n = a
1*q
n−1
a
n+1 = a
1 * q
(n+1) −1 = a
1 * q
zobacz, ze kazdy kolejny wyraz ciągu jest pomnożony przez q, np. taki ciąg:
2,4,8,16 itd...
czyli
a
n = x
a
n+1 = 42 = a
n * q
a
n+2 = y = a
n * q * q = a
n * q
2
itd
10 kwi 10:49
adi1: dzięki teraz kumam pozdrawiam
10 kwi 10:51
Krzysiek: asdf . Pewnie przez pospiech ale tam w poscie z godz 10.49 ma byc aa+1=............=
a1*qn
10 kwi 14:09