wyznacz pole
desperat: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, ktorego podstawa ma dlugosc "a". Kat pomiedzy
ramieniem trojkata i jego podstawą oraz kąty jakie tworzą wszystkie krawędzie boczne z
wysokoscią ostrosłupa mają miare α. wyznacz pole podstawy.
Jak sie zabrac za to zadanie bo nie mam zielonego pojecia
10 kwi 09:26
Janek191:
h − wysokość danego trójkąta równoramiennego
Mamy
h
= tg α
0,5 a
h = 0,5 a*tg α
Pole trójkąta równoramiennego
Pp = 0,5 a*h = 0,5 a * 0,5 a *tg α = 0,25 a2 * tg α
=======================================