aa
Anka: Jak rozwiązać taki uklad równań?
x2+y2=9
x2+y2−2x−2y−3=0
Drugie równanie zamieniłam na : (x−1)2+(y−1)2=5
ale to duzo mi nie dało. Proszę o pomoc
10 kwi 09:12
Janek191:
x2 + y2 = 9
x2 + y2 − 2 x −2 y − 3 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
− 2 x − 2 y − 3 = − 9
−2 x − 2 y = − 6 / : ( −2)
x + y = 3
y = 3 − x
−−−−−−−−−−−
Wstawiam do I równania
x2 + ( 3 − x)2 = 9
x2 + 9 − 6 x + x2 = 9
2 x2 − 6 x = 0
2x *( x − 3 ) = 0
x = 0 ∨ x = 3
więc
y = 3 − 0 = 3 ∨ y = 3 − 3 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. x = 0, y = 3 lub x = 3, y = 0
===============================
10 kwi 09:45
Anka: dzięki wielkie
10 kwi 09:54