zadanie
Kasia: Dane są punkty A=(−1,0), B=(7,2). Na prostej o równaniu y−3 wyznacz taki punkt C, dla którego
trójkąt ABC ma najmniejszy obwód. Wykonaj rysunek pomocniczy.
10 kwi 08:43
krystek:

jeżeli y=3
10 kwi 08:46
krystek: Zainteresowany odezwie się zapewne, jak bedzie miał wyliczone. Pozdrawiam
forumowiczów.
10 kwi 08:52
Krzysiek: Krystek. My Ciebie tez pozdrawiamy
10 kwi 10:23
pigor: ..., a więc np. tak: szukasz punktu
C=(x,3)=? takiego, że suma odległości
s(x)=|AC|+BC|= √x+1)2+32 +
√(x−7)2+12 osiąga
wartość najmniejszą, a więc ⇔
⇔ (x=−1 ⇒ s(−1)= 3+
√65)
lub (x=7 ⇒ s(7)= 1+
√73) ⇔
⇔ (x=−1 ⇒ s(−1) ≈ 11,06)
lub (x=7 ⇒ s(7) ≈ 9,54), stąd
x=7, czyli
punkt
C=(7,3) − szukany wierzchołek Δ ABC spełniający warunki zadania . ...
10 kwi 13:49
Kasia: Dziękuję za odpowiedź.
10 kwi 16:10
ICSP: a to ja może i coś od siebie dorzucę :
Otóz
szukamy punktu C(x
c ; 3) którego suma odległości od punktu B oraz od pkt A jest najmniejsza
gdy :
A(−1 ; 0) oraz B(7 ; 2) . tworzę zatem punkt A' który będzie odbiciem pkt A względem prostej y
= 3
A'(−1 ; 6)
Szukam równania proste A'B
oraz sprawdzam dla jakiego x przetnie ona prosta y = 3
x = 5
Odp (5 ; 3)
10 kwi 16:15
pigor: .... , o

pięknie, masz
ICSP rację, a ja nie przyłożyłem się − przyznaję − do tego
(czułem to), a to jest właśnie problem najkrótszej drogi do np. "miejsca wybudowania mostu
na rzece y=3", tu punktu C=(x,3) , aby wszystkich pogodzić ...
10 kwi 17:32
Kasia: To jeszcze raz dziękuję
10 kwi 19:37
Kasia: To jeszcze raz dziękuję
10 kwi 19:41