Monotoniczność ciągu
Tina: Zbadaj monotoniczność ciągu
może mi ktoś powiedzieć, jesli doszłam do takiej postaci po obliczeniu a
n+1−an=
to skąd mam wiedzieć czy ciąg jest rosnący czy malejący?
10 kwi 00:25
Tina: | | 6n−1 | |
Wzór tego ciągu to an = |
| |
| | 3n+1 | |
Jak zbadać które wyrazy tego ciągu różnią się od liczby 2 o mniej niż 0,1?
10 kwi 00:31
Krzysiek: To jesli nie wiesz jak doszlas do tej postaci to TY o prostu przepisalas odpowiedz .
| | 6(n+1)−1 | | 6n−5 | | 6n−1 | |
an+1= |
| to an+1= |
| teraz od tego odejnij an= |
| |
| | 3(n+1)+1 | | 3n+4 | | 3n+1 | |
i zobacz jaka postac dostaniesz .
Jesli to ma byc tak
| 9 | |
| to zbacz licznik jest dodatni bo 9>) a mianownik rowniez jest dodatni |
| (3n+4)(3n+1) | |
bo n nalezy do liczb naturalnych to iloraz ten jest >0 czyli dodatni a jak jest dodatni to
ciag jest rosnacy (masz to stad wiedziec )
10 kwi 00:50
Krzysiek: tam ma byc 9>0
10 kwi 00:51
Tina: Dzięki Krzysiek, trochę źle zadałam to pytanie, do tej postaci doszłam sama ale nie wiedziałam
jak uzasadnić, że ciąg jest rosnący. Jeszcze raz dzięki.
10 kwi 01:22
Krzysiek: Na zdrowie
10 kwi 10:37