Procent składany.
Boogeyman: Witam, mam takie nietypowe zadanie z ciągów:
Pan Y założył kwartalną lokatę w wysokosci 8000zł z rocznym oprocentowaniem równym 6%. Jaka
kwotabedzie na koncie pana Y po upływie 6 miesięcy? Co to znaczy kwartalna lokata? Oznacza to
ze odsetki kapitalizowane są co kwartał? Mile widziane rozwiązanie. Dzięki!
9 kwi 22:56
wojtrek: kwartał to 3 miesiące
czyli
2 * 0,06 * 8000 proszę
9 kwi 23:24
wojtrek: ten wynik + 8000
to jest rozwiązanie
9 kwi 23:26
mala2: źle
6% w skali roku, czyli w 1 okresie 1,5%, bo rok ma 4 kwartały.
9 kwi 23:34
mala2:
6%:4=1,5%=0,015
2 kapitalizacje
K2=8000(1+0,015)2= 8241,8
9 kwi 23:41